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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha : |
30/08/2019 |
Actualizado : |
30/08/2019 |
Tipo de producción científica : |
Abstracts/Resúmenes |
Autor : |
BOSCHI, F.; VILARÓ, F.; GALVÁN, G.; SIRI, M. I.; FERREIRA, V.; MURCHIO, S.; SCHVARTZMAN, C.; DALLA RIZZA, M. |
Afiliación : |
F. BOSCHI, INASE (Instituto Nacional de Semillas).; FRANCISCO LUIS VILARO PAREJA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUILLERMO GALVÁN, Centro Regional Sur (CRS), Facultad de Agronomía, UdelaR, Uruguay.; M. I. SIRI, Laboratorio de Microbiología Molecular, DEPBIO, Facultad de Química, UdelaR, Uruguay.; V. FERREIRA, Laboratorio de Microbiología Molecular, DEPBIO, Facultad de Química, UdelaR, Uruguay.; MARIA SARA MURCHIO VIGNOLO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CLAUDIA SCHVARTZMAN DISEGNI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARCO DALLA RIZZA VILARO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Aspectos de bioseguridad en la evaluación de papa modificada genéticamente para el control de Ralstonia solanacearum. [p19]. |
Complemento del título : |
Bloque 2: Mejoramiento por resistencia a enfermedades. |
Fecha de publicación : |
2017 |
Fuente / Imprenta : |
In: Sociedad Uruguaya de Fitopatología Jornada Uruguaya de Fitopatología, 4., Jornada Uruguaya de Protección Vegetal, 2., 1° setiembre, 2017, Montevideo, Uruguay. Libro de resúmenes. Montevideo (UY): Sociedad Uruguay de Fitopatología (SUFIT), 2017. |
Páginas : |
p. 39. |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
La marchitez bacteriana causada por Ralstonia solanacearum es la principal enfermedad bacteriana en cultivos de papa (Solanum tuberosum), no existiendo al presente variedades comerciales resistentes. El programa de mejoramiento de papa en INIA ha evaluado el gen efr de Arabidopsis thaliana para el desarrollo de genotipos resistentes a marchitez bacteriana. |
Palabras claves : |
RALSTONIA SOLANACEARUM. |
Thesagro : |
BACTERIOSIS; ENFERMEDADES DE LAS PLANTAS; PAPA. |
Asunto categoría : |
H20 Enfermedades de las plantas |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/13181/1/Vilaro-F.-2017-p19-SUFIT-2017.pdf
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Marc : |
LEADER 01320nam a2200253 a 4500 001 1060079 005 2019-08-30 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBOSCHI, F. 245 $aAspectos de bioseguridad en la evaluación de papa modificada genéticamente para el control de Ralstonia solanacearum. [p19].$h[electronic resource] 260 $aIn: Sociedad Uruguaya de Fitopatología Jornada Uruguaya de Fitopatología, 4., Jornada Uruguaya de Protección Vegetal, 2., 1° setiembre, 2017, Montevideo, Uruguay. Libro de resúmenes. Montevideo (UY): Sociedad Uruguay de Fitopatología (SUFIT)$c2017 300 $ap. 39. 520 $aLa marchitez bacteriana causada por Ralstonia solanacearum es la principal enfermedad bacteriana en cultivos de papa (Solanum tuberosum), no existiendo al presente variedades comerciales resistentes. El programa de mejoramiento de papa en INIA ha evaluado el gen efr de Arabidopsis thaliana para el desarrollo de genotipos resistentes a marchitez bacteriana. 650 $aBACTERIOSIS 650 $aENFERMEDADES DE LAS PLANTAS 650 $aPAPA 653 $aRALSTONIA SOLANACEARUM 700 1 $aVILARÓ, F. 700 1 $aGALVÁN, G. 700 1 $aSIRI, M. I. 700 1 $aFERREIRA, V. 700 1 $aMURCHIO, S. 700 1 $aSCHVARTZMAN, C. 700 1 $aDALLA RIZZA, M.
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Registro original : |
INIA Las Brujas (LB) |
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Biblioteca
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Identificación
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Tipo / Formato
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Clasificación
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Cutter
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Registro
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Volumen
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Estado
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
24/10/2014 |
Actualizado : |
24/06/2021 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
C - 0 |
Autor : |
LARRAÑAGA, P.; DIAZ, P.; CABRERA, A.; ALEM, D.; ALMEIDA SOUZA, A.L.; GIOVANNI DE SIMONE, S.; DALLA RIZZA, M. |
Afiliación : |
PATRICIA LUCIA LARRAÑAGA LUZ, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; PAOLA ALEXANDRA DIAZ DELLAVALLE, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; ANDREA CECILIA CABRERA BARRIOS, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; DIEGO MARTIN ALEM GLISON, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; MARCO DALLA RIZZA VILARO, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay. |
Título : |
Activity of naturally derived antimicrobial peptides against filamentous fungi relevant for agriculture . |
Fecha de publicación : |
2012 |
Fuente / Imprenta : |
Sustainable Agriculture Research, 2012, v. 1, no.2, p. 211-221. |
ISSN : |
1927-0518 |
DOI : |
http://dx.doi.org/10.5539/sar.v1n2p211 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received: June 12, 2012 / Accepted: July 10, 2012 / Online Published: July 23, 2012. |
Contenido : |
ABSTRACT.
The search for environmentally biocompatible and cost-effective methods to control filamentous fungi in agriculture is becoming increasingly urgent. In vitro antimicrobial activity of three synthetic peptides was investigated against some filamentous fungi with agricultural relevance. The peptides were an analog of Temporin called Temporizina, a fragment from Pleurocidin termed Plc-2, and a peptide identified from sesame seeds named Pses3. Antimicrobial activity of these peptides towards filamentous fungi has not been previously reported. Seven plant pathogenic or mycotoxigenic fungal species, isolated from plant tissues were assayed: Alternaria solani, Colletotrichum gloesporioides, Fulvia fulvum, Fusarium oxisporum, Aspergillus niger, A.
ochraceus and Penicillium digitatum. Values of Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Fungicidal Concentration (MFC) were determined and compared with the commercially available fungicide Captan as a positive control. The peptides showing greatest inhibition were Pses3 and Plc-2 and C.
gloesporioides was the most sensitive of the evaluated fungi. The MIC values for Plc-2 and Pses3 peptides ranged from 0.64 µM to 10.25 µM. These values were much lower than those observed for Captan, suggesting the potential of these peptides as fungicides. In particular, Pses3 is a novel peptide derived from sesame seeds not reported in databases. |
Palabras claves : |
PÉPTIDOS ANTIMICROBIANOS. |
Thesagro : |
ACTIVIDAD ANTIMICROBIANA; BIOTECNOLOGIA; PÉPTIDOS. |
Asunto categoría : |
F30 Genética vegetal y fitomejoramiento |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/3626/1/Dalla-Rizza-M.-2012.-Sust.Agr.Res..12-p.211-221.pdf
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Marc : |
LEADER 02358naa a2200277 a 4500 001 1051277 005 2021-06-24 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1927-0518 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.5539/sar.v1n2p211$2DOI 100 1 $aLARRAÑAGA, P. 245 $aActivity of naturally derived antimicrobial peptides against filamentous fungi relevant for agriculture .$h[electronic resource] 260 $c2012 500 $aArticle history: Received: June 12, 2012 / Accepted: July 10, 2012 / Online Published: July 23, 2012. 520 $aABSTRACT. The search for environmentally biocompatible and cost-effective methods to control filamentous fungi in agriculture is becoming increasingly urgent. In vitro antimicrobial activity of three synthetic peptides was investigated against some filamentous fungi with agricultural relevance. The peptides were an analog of Temporin called Temporizina, a fragment from Pleurocidin termed Plc-2, and a peptide identified from sesame seeds named Pses3. Antimicrobial activity of these peptides towards filamentous fungi has not been previously reported. Seven plant pathogenic or mycotoxigenic fungal species, isolated from plant tissues were assayed: Alternaria solani, Colletotrichum gloesporioides, Fulvia fulvum, Fusarium oxisporum, Aspergillus niger, A. ochraceus and Penicillium digitatum. Values of Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Fungicidal Concentration (MFC) were determined and compared with the commercially available fungicide Captan as a positive control. The peptides showing greatest inhibition were Pses3 and Plc-2 and C. gloesporioides was the most sensitive of the evaluated fungi. The MIC values for Plc-2 and Pses3 peptides ranged from 0.64 µM to 10.25 µM. These values were much lower than those observed for Captan, suggesting the potential of these peptides as fungicides. In particular, Pses3 is a novel peptide derived from sesame seeds not reported in databases. 650 $aACTIVIDAD ANTIMICROBIANA 650 $aBIOTECNOLOGIA 650 $aPÉPTIDOS 653 $aPÉPTIDOS ANTIMICROBIANOS 700 1 $aDIAZ, P. 700 1 $aCABRERA, A. 700 1 $aALEM, D. 700 1 $aALMEIDA SOUZA, A.L. 700 1 $aGIOVANNI DE SIMONE, S. 700 1 $aDALLA RIZZA, M. 773 $tSustainable Agriculture Research, 2012$gv. 1, no.2, p. 211-221.
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